Translate

Popüler Yayınlar

14 Ağustos 2012 Salı

ubuntu program kaldırma

Giriş

Ubuntu'da bir programı kaldırmak için birden fazla yolunuz vardır. Bunları apt-get, Synaptic Paket Yöneticisi ve Ubuntu Yazılım Merkezi olarak sıralayabiliriz. "apt-get" ile komut satırından çalışabileceğiniz gibi Synaptic (KDE için Adept) ve Ubuntu Yazılım Merkezi ile de programlarınızı kaldırabilirsiniz.

Synaptic ile program kaldırma

Menüden "Synaptic" programını açıp "Ara" butonuna basarak program ismini aratıyoruz. Ardından program adının üzerinde sağ tıklayarak Kaldırmak İçin İşaretle seçeneğini kullanıyoruz. Eğer programı tüm yapılandırma dosyalarıyla beraber silmek istiyorsak Tamamen Kaldırmak İçin İşaretle seçeneğini kullanmalıyız. Ekrana kaldırılacak paketlerin listesi gelecektir. Eğer listede kaldırılmasını istemediğiniz bir paket bulunmuyorsa, listeyi onaylayıp programı sisteminizden kaldırabilirsiniz. Fakat kaldırılacak paketler listesinde kaldırılmasını istemediğiniz bir paket varsa, kaldırma işlemine onay vermemeniz tavsiye edilir.

apt-get ile program kaldırma

apt-get ile program kaldırmak için öncelikle Uçbirim'i açıyoruz: Uygulamalar -> Donatılar -> Uçbirim
Uçbirim'de:
sudo apt-get remove program_adı
yazıp "Enter" tuşuna basarak programı doğrudan sistemden kaldırabiliriz. Bu komutla beraber program ve bağımlılıkları kendiliğinden kalkacaktır. Size kaldırılacak uygulamaların listesi verilecektir. Eğer sisteminizden kaldırılmasını istemediğiniz bir program olduğunu düşünüyorsanız işlemi iptal edebilirsiniz.
Eğer programın tüm yapılandırma dosyalarıyla beraber kaldırılmasını istiyorsanız:
sudo apt-get purge program_adı
komutunu kullanabilirsiniz.

Ubuntu Yazılım Merkezi ile program kaldırma

"Ubuntu Yazılım Merkezi"ni açıp, arama kutusuna kaldırmak istediğimiz programın ismini yazıp aratıyoruz. Karşımıza gelen listede kaldırmak istediğimiz programı seçiyoruz. Programın altında çıkan "Kaldır" butonuna tıklayarak yazılımı sistemimizden kaldırıyoruz.


İpuçları

Kullanılmayan bağımlılıkların kaldırılması

Bir uygulama sistemden kaldırıldıktan sonra bağımlılıkları arkada kaldırılmadan kalabilir. Bu bağımlılıkları apt-get ile şu şekilde kaldırabilirsiniz:
sudo apt-get autoremove


Kaldırılan uygulamalara ait yapılandırma dosyalarının temizlenmesi

Uygulamalar kaldırıldıktan sonra sistemde yapılandırma dosyaları kalmış olabilir. Bu dosyaları şu şekilde temizleyebilirsiniz:
dpkg -l | awk '/^rc/ {print $2}' | sudo xargs dpkg --purge

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder